Stichting Orgelconcerten Hengelo

Welkom bij de Stichting Orgelconcerten Hengelo

De Stichting Orgelconcerten Hengelo organiseert elk jaar een serie orgelconcerten op hoog-professioneel niveau. De bezoekers kunnen zo genieten van de klanken van de orgels in de Kristalkerk en de Lambertusbasiliek in Hengelo en van de schat aan prachtige orgelcomposities die gedurende vele eeuwen is gecomponeerd. Op deze website vindt u informatie over de stichting, de concerten die wij organiseren, historische informatie en meer over de locaties en orgels.

Orgelimprovisatieconcert Sietze de Vries

Datum: Za 19 november
Locatie: Kristalkerk
Aanvang: 20:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Op de zaterdagavond 19 november – de avond vooraf aan Eeuwigheids- of Gedachteniszondag – geeft organist Sietze de Vries een orgelimprovisatieconcert in de Kristalkerk. Het programma bevat een aantal improvisaties over geliefde liederen, zoals “Eens als de bazuinen klinken”, psalm 90 en “Voor alle heiligen”. Daarnaast klinken er orgelwerken van J.S. Bach.

Sietze de Vries is in Groningen als organist verbonden aan de Martinikerk en als orgeldocent aan het Prins Claus Conservatorium. In 2002 won hij het prestigieuze internationale improvisatieconcours te Haarlem. Momenteel concerteert en doceert Sietze in vele Europese landen.

De toegang is vrij, na afloop een collecte. Het concert begint om 20.00 uur. Van harte welkom!

Olivier Latry
Organist Notre-Dame, Parijs

Datum: Dinsdag 21 juni
Locatie: Lambertusbasiliek
Aanvang: 20:00 uur
Entree: 12 euro

Olivier Latry is Organiste Titulaire van de Parijse Notre-Dame en hoofddocent orgel aan de conservatoria van Saint-Maur en Parijs.

Matthias Havinga
Orgel

Datum: Zaterdag 25 juni
Locatie: Lambertusbasiliek
Aanvang: 15:00
Entree: Vrije bijdrage

Matthias Havinga is concertorganist en pianist. Hij studeerde summa cum laude af aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. Daar is hij nu hoofdvakdocent orgel.

Louis ten Vregelaar,
Bert Langenkamp & Erwin ter Bogt
Orgel & trompet

Datum: Zaterdag 2 juli
Locatie: Lambertusbasiliek,
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Louis ten Vregelaar is organist van de Lambertusbasiliek. Bert Langenkamp is sinds 2001 trompettist bij het Koninklijk Concertgebouworkest.
Erwin ter Bogt eerste trompettist bij het
Noordhollands Philharmonisch Orkest.

Gijs van Schoonhoven & Bennie Waanders
Orgel & saxofoon

Datum: Zaterdag 9 juli
Locatie: Lambertusbasiliek,
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Gijs van Schoonhoven studeerde Orgel Kerkmuziek en Theorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Bennie Waanders studeerde aan het Twents Conservatorium in Enschede en is naast saxofonist ook dirigent.

Maarten Wilmink
Orgeltranscripties

Datum: Zaterdag 16 juli
Locatie: Lambertusbasiliek,
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Maarten Wilmink (2001) is actief als internationaal concert organist en kerkmusicus. Hij studeert orgel aan het conservatorium in Rotterdam bij Zuzana Ferjenčíková.

Ton van Eck
Orgel

Datum: Zaterdag 23 juli
Locatie: Lambertusbasiliek,
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Ton van Eck behaalde het diploma Uitvoerend Musicus met aantekening voor improvisatie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam (docent Bernard Bartelink).

Zuzana Ferjenčíková
Orgel

Datum: Zaterdag 30 juli
Locatie: Lambertusbasiliek
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Zuzana Ferjenčíková (Slowakije) is organist, pianist en componist. Sinds september 2021 is ze hoofdvakdocent orgel aan Codarts Rotterdam, Afdeling Muziek.

Johannette Zomer
Sopraan, orgel, koren

Datum: Zaterdag 10 september
Locatie: Lambertusbasiliek
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Tijdens de Nationale Orgeldag / Open Monumentendag treedt in de Lambertusbasiliek de bekende sopraan Johannette Zomer op, samen met de Hengelose koren Voices to heaven en de Cantorij Kristalkerk/Morgenster. Maarten Wilmink bespeelt het orgel.

Nieuws

  • Impressie dubbelconcert piano & orgel
    Op zaterdagavond 25 november 2023 hebben we in de Kristalkerk genoten van een dubbelconcert. Het echtpaar Susanna Veerman & Wim Does speelde een indrukwekkend en sfeervol programma op piano en orgel met werken van werken van o.a. Charles-Marie Widor, Sigfrid Karg-Elert, Camille Saint Saens en Dmitri Shostakovich. Het programma werd afgesloten met de bekende en opzwepende Boléro van Maurice Ravel. Aan het eind van het concert hebben we ook afscheid genomen van onze bestuursleden Hans van Dam (voorzitter) en Cas van Kamperdijk (penningmeester). Vele jaren hebben ze zich op een enthousiaste en actieve manier ingezet voor onze Stichting en het […]
  • Uniek concert jongerenorkest en orgel
    Op  zaterdag 9 september 2023 – Nationale Orgeldag en Open Monumentendag  – vond er in de Lambertusbasiliek een muzikaal feest plaats. In een overvolle basiliek speelde het uit 63 jongeren bestaande Oost West Orkest een prachtig symfonisch programma, waarin ook het Lambertusorgel met organist Maarten Wilmink een hoofdrol vervulde. Het orkest werd vakkundig gedirigeerd door David de Goede. Drie parels uit de Romantiek kwamen in de basiliek tot klinken: Als eerste de compositie Hunnenschlacht van de Hongaarse componist Franz Liszt (1811 – 1886): een symfonisch gedicht dat de veldslag tussen de Hunnen en Romeinen in het jaar 451 uitbeeldt. De […]

https://www.rtvoost.nl/video/2114789/wereldberoemde-organist-van-parijse-notre-dame-speelt-in-lambertusbasiliek-in-hengelo

Werkzaamheden stichting

Lees meer over de werkzaamheden van onze stichting, bekijk onze jaarverslagen en financiële rapportages en lees meer over onze concerten.

Word donateur

Draagt u orgelmuziek een warm hart toe en wilt u een bijdrage leveren aan onze stichting? Dat kan!
U bent al donateur voor € 20,- euro per jaar, maar eenmalige giften zijn ook van harte welkom.
Het rekeningnummer van de stichting is
NL30 ABNA 064 293 0279

Hartelijk dank voor u bijdrage!