Stichting Orgelconcerten Hengelo

Welkom bij de Stichting Orgelconcerten Hengelo

De Stichting Orgelconcerten Hengelo organiseert elk jaar een serie orgelconcerten op hoog-professioneel niveau. De bezoekers kunnen zo genieten van de klanken van de orgels in de Kristalkerk en de Lambertusbasiliek in Hengelo en van de schat aan prachtige orgelcomposities die gedurende vele eeuwen is gecomponeerd. Op deze website vindt u informatie over de stichting, de concerten die wij organiseren, historische informatie en meer over de locaties en orgels.

Orgelimprovisatieconcert Sietze de Vries

Datum: Za 19 november
Locatie: Kristalkerk
Aanvang: 20:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Op de zaterdagavond 19 november – de avond vooraf aan Eeuwigheids- of Gedachteniszondag – geeft organist Sietze de Vries een orgelimprovisatieconcert in de Kristalkerk. Het programma bevat een aantal improvisaties over geliefde liederen, zoals “Eens als de bazuinen klinken”, psalm 90 en “Voor alle heiligen”. Daarnaast klinken er orgelwerken van J.S. Bach.

Sietze de Vries is in Groningen als organist verbonden aan de Martinikerk en als orgeldocent aan het Prins Claus Conservatorium. In 2002 won hij het prestigieuze internationale improvisatieconcours te Haarlem. Momenteel concerteert en doceert Sietze in vele Europese landen.

De toegang is vrij, na afloop een collecte. Het concert begint om 20.00 uur. Van harte welkom!

Olivier Latry
Organist Notre-Dame, Parijs

Datum: Dinsdag 21 juni
Locatie: Lambertusbasiliek
Aanvang: 20:00 uur
Entree: 12 euro

Olivier Latry is Organiste Titulaire van de Parijse Notre-Dame en hoofddocent orgel aan de conservatoria van Saint-Maur en Parijs.

Matthias Havinga
Orgel

Datum: Zaterdag 25 juni
Locatie: Lambertusbasiliek
Aanvang: 15:00
Entree: Vrije bijdrage

Matthias Havinga is concertorganist en pianist. Hij studeerde summa cum laude af aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. Daar is hij nu hoofdvakdocent orgel.

Louis ten Vregelaar,
Bert Langenkamp & Erwin ter Bogt
Orgel & trompet

Datum: Zaterdag 2 juli
Locatie: Lambertusbasiliek,
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Louis ten Vregelaar is organist van de Lambertusbasiliek. Bert Langenkamp is sinds 2001 trompettist bij het Koninklijk Concertgebouworkest.
Erwin ter Bogt eerste trompettist bij het
Noordhollands Philharmonisch Orkest.

Gijs van Schoonhoven & Bennie Waanders
Orgel & saxofoon

Datum: Zaterdag 9 juli
Locatie: Lambertusbasiliek,
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Gijs van Schoonhoven studeerde Orgel Kerkmuziek en Theorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Bennie Waanders studeerde aan het Twents Conservatorium in Enschede en is naast saxofonist ook dirigent.

Maarten Wilmink
Orgeltranscripties

Datum: Zaterdag 16 juli
Locatie: Lambertusbasiliek,
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Maarten Wilmink (2001) is actief als internationaal concert organist en kerkmusicus. Hij studeert orgel aan het conservatorium in Rotterdam bij Zuzana Ferjenčíková.

Ton van Eck
Orgel

Datum: Zaterdag 23 juli
Locatie: Lambertusbasiliek,
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Ton van Eck behaalde het diploma Uitvoerend Musicus met aantekening voor improvisatie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam (docent Bernard Bartelink).

Zuzana Ferjenčíková
Orgel

Datum: Zaterdag 30 juli
Locatie: Lambertusbasiliek
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Zuzana Ferjenčíková (Slowakije) is organist, pianist en componist. Sinds september 2021 is ze hoofdvakdocent orgel aan Codarts Rotterdam, Afdeling Muziek.

Johannette Zomer
Sopraan, orgel, koren

Datum: Zaterdag 10 september
Locatie: Lambertusbasiliek
Aanvang: 15:00 uur
Entree: Vrije bijdrage

Tijdens de Nationale Orgeldag / Open Monumentendag treedt in de Lambertusbasiliek de bekende sopraan Johannette Zomer op, samen met de Hengelose koren Voices to heaven en de Cantorij Kristalkerk/Morgenster. Maarten Wilmink bespeelt het orgel.

Nieuws

  • Jaarverslag 2023
    Inleiding Het 30e jaar van de Stichting Orgelconcerten Hengelo, een lustrumjaar, heeft een opmerkelijke vitaliteit van orgelconcerten en orgelcultuur laten zien.  Het centrale doel, het bieden van een programma van gevarieerde orgelconcerten, is succesvol verlopen. Daarnaast hebben diverse factoren rondom dat centrale doel zich positief ontwikkeld. Met tevredenheid over het jaar 2023 is het bestuur van de stichting aan het 31e jaar van zijn bestaan begonnen. De concerten in 2023 Het gehele programma van concerten in 2023 zag er als volgt uit: 13 mei 2023. De opening van het concertenjaar werd verzorgd door Leo van Doeselaar, jarenlang de organist van […]
  • Verslag orgelreis op 15 juni 2024
    Toen we deze reis organiseerden hoopten we op net zo’n mooie zonnige dag las vorige jaar. Dat zat er deze keer niet in. Toen ik van huis ging hoorde ik het zelfs licht donderen in de verte. Gelukkig zette het niet echt door en we hebben geen last van regen gehad. Even voor negen uur kwam ik aan bij de schouwburg. De bus stond al klaar en bijna iedereen was al ingestapt. Mooi op tijd gingen we naar de tweede instapplaats en ook daar stond iedereen al klaar om mee te gaan. Op naar onze eerste etappe. Doesburg Dit is […]

https://www.rtvoost.nl/video/2114789/wereldberoemde-organist-van-parijse-notre-dame-speelt-in-lambertusbasiliek-in-hengelo

Werkzaamheden stichting

Lees meer over de werkzaamheden van onze stichting, bekijk onze jaarverslagen en financiële rapportages en lees meer over onze concerten.

Word donateur

Draagt u orgelmuziek een warm hart toe en wilt u een bijdrage leveren aan onze stichting? Dat kan!
U bent al donateur voor € 20,- euro per jaar, maar eenmalige giften zijn ook van harte welkom.
Het rekeningnummer van de stichting is
NL30 ABNA 064 293 0279

Hartelijk dank voor u bijdrage!