Stichting Orgelconcerten Hengelo

Ook dit jaar organiseert de werkgroep Orgelreizen een orgelreis voor donateurs van de Orgelstichting. Op zaterdag 15 juni a.s. hopen we de orgels te bezoeken van de Martinikerk in Doesburg, de Oude Helenakerk in Aalten en de Jacobskerk in Winterswijk.

Het programma voor deze dag ziet er als volgt uit:

 • 09.00 uur: Vertrek bus in Hengelo – opstap Schouwburg.
 • 09.15 uur:  Vertrek bus van grote parkeerterrein Thales – ingang Robijnstraat. Busreis naar Doesburg.
 • 11.00 uur: Bezoek aan de drie orgels in de Martinikerk Doesburg. Toelichting en bespeling van de orgels door organist Wilbert Berendsen.
 • 12.00 uur: Lunch in Doesburg – op eigen gelegenheid in de stad –Tijd om centrum van Doesburg te bezichtigen.
 • 13.00 uur: Busreis naar Aalten.
 • 14.00 uur: Bezoek aan het orgel in de Oude Helenakerk Aalten. Toelichting en bespeling orgel door organist Harry van Wijk.
  Rondleiding door de kerk o.l.v. één van de plaatselijke gidsen.
 • 15.00 uur: Busreis naar Winterswijk
 • 16.00 uur:  Bezoek aan het orgel in de Jacobskerk – toelichting en bespeling orgel door organist Harry van Wijk. Rondleiding in
  kerk door een vrijwilliger van de Vrienden van de Jacobskerk.
 • 17.00 uur: Busreis naar Hengelo
 • 17.45 uur: Aankomst in Hengelo – grote parkeerterrein Thales
 • 18.00 uur: Aankomst in Hengelo – Schouwburg

Een kleine toelichting bij de kerken en de orgels.

Doesburg

De Grote of Martinikerk in Doesburg is een laatgotische kerk en is gebouwd in de periode 1485-1532. Aan het eind van de oorlog – op 15 april 1945 – is de toren door de Duitsers opgeblazen, waardoor ook de kerk (met orgel en meubilair) grotendeels is verwoest. In 1972 is de algehele restauratie voltooid. De Martinikerk telt maar liefst drie orgels.

Het hoofdorgel gebouwd door Oscar Walcker en afkomstig uit de Gereformeerde Nieuwe Zuiderkerk te Rotterdam, waar het op 29 maart 1916 in gebruik werd genomen. Omdat in 1968 besloten werd om deze kerk af te breken, werd het orgel verkocht aan de Hervormde Gemeente te Doesburg. Op 31 augustus 1972 kon het met zijn schitterende “Jugendstil”-front weer in gebruik worden genomen.
Het orgel bezit 4 klavieren en pedaal en is met 75 registers en 5415 pijpen (die in 4 etages staan opgesteld) het grootste elektro-pneumatische orgel van Nederland.

Het koororgel is in 1953 gebouwd door de orgelmaker D. A. Flentrop. Het was toen geplaatst in de noodkerk die in het koor van de – door de oorlog – zwaar beschadigde kerk was aangebracht en heeft jarenlang als begeleidingsinstrument in de eredienst gefunctioneerd. Het orgel bezit twee klavieren en een pedaal.

Als laatste staat er in de kerk ook een schitterend kabinetorgel, waarschijnlijk in 1805 gebouwd door de Groningse orgelbouwer Heinrich Hermann Freytag. Dit orgel kreeg in de Martinikerk een nieuwe standplaats nadat het door de eigenaresse (uit Baarn) in bruikleen werd gegeven. Daarvoor heeft het op verscheidene plaatsen in Nederland gestaan: op een boerderij en Borg in Middelstum (Groningen), in de Oude Kerk in Soest en op kasteel Groeneveld in Baarn. Op 11 mei 2003 is het feestelijk in gebruik genomen in de kerk van Doesburg.

Aalten

Midden in Aalten staat al eeuwenlang de Oude Helenakerk. De laatromaanse toren dateert al uit de 12e eeuw. Tussen 1470 en 1483 werd het driebeukige schip van de kerk gebouwd als vervanging en uitbreiding van de oude kerk uit de 12e eeuw. Geheel naar gebruik in de 15e eeuw werd dit gedeelte in de laatgotische stijl gebouwd.

De orgelkas van de Oude Kerk te Aalten dateert uit 1759. In 1976 voltooide Blank een nieuw mechanisch sleepladen-orgel in oude stijl met drie klavieren in de deze kas en verving zo het oude electro-pneumatische orgel uit 1940 van Spanjaard. Het pedaal werd in een aparte kas achter het orgel geplaatst, terwijl het echo-positief zich onder het hoofdwerk bevindt, vlak achter de manualen. Het enige oude register van het orgel is de Bazuin van het pedaal, dat nog uit 1811 dateert.

Winterswijk

De Jacobskerk is de middeleeuwse dorpskerk van Winterswijk. Het gebouw in gotische stijl heeft de status van rijksmonument.

In de Jacobskerk bevindt zich het prachtige Metzlerorgel.  Oorspronkelijk is er in 1834 door de bekende Deventer orgelbouwer Naber een orgel voor de Jacobskerk gebouwd. Na een ingrijpende wijziging in 1911 raakte dit orgel in de decennia daarna in verval. In het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw is er een nieuw orgel gebouwd door de Zwitserse firma Metzler. Het orgel werd ingebouwd in de oude orgelkas, waarbij diverse Naber-onderdelen werden hergebruikt.

Aanmelding

Donateurs en hun introducees kunnen zich opgeven bij Cas van Kamperdijk op een van de volgende manieren:

 1. per mail:  cashvankamperdijk@hotmail.com
 2. per telefoon: 074-2919990
 3. per brief naar C. van Kamperdijk, Hengelose Esstraat 61, 7556 EB Hengelo.

Bent u nog geen donateur en wilt u wel mee? Meld u dan aan als donateur.

De kosten voor deze orgelreis bedragen € 40,00 per persoon.