Stichting Orgelconcerten Hengelo

Op  zaterdag 9 september 2023 – Nationale Orgeldag en Open Monumentendag  – vond er in de Lambertusbasiliek een muzikaal feest plaats. In een overvolle basiliek speelde het uit 63 jongeren bestaande Oost West Orkest een prachtig symfonisch programma, waarin ook het Lambertusorgel met organist Maarten Wilmink een hoofdrol vervulde. Het orkest werd vakkundig gedirigeerd door David de Goede.

Drie parels uit de Romantiek kwamen in de basiliek tot klinken:

  1. Als eerste de compositie Hunnenschlacht van de Hongaarse componist Franz Liszt (1811 – 1886): een symfonisch gedicht dat de veldslag tussen de Hunnen en Romeinen in het jaar 451 uitbeeldt. De muziek sleepte de aanwezigen mee in de waanzin van de oorlog. Maar net wanneer het strijdgeweld zijn hoogtepunt lijkt te bereiken, zette het orgel de verstilde gregoriaanse hymne Crux fidelis in: een ontroerend moment.
  2. Vervolgens speelden orgel en koperblazers het deel Elsa’s Zug zu Münster uit de opera Lohengrin van de Duitse componist Richard Wagner (1813 – 1883). Een prachtig samenspel tussen orgel en koperblazers. Het arrangement was van de initiatiefnemer van dit concert: Sebastiaan Haverkate.
  3. Het hoogtepunt van het concert is een compositie uit het 19e-eeuwse Parijs: de Tweede Orgelsymfonie van Alexandre Guilmant (1837 – 1911). Een groots en meeslepend werk voor orgel en symfonieorkest, dat ruim een half uur duurde. Het publiek genoot zichtbaar van dit werk, dat met veel energie door de jonge musici werd neergezet.

Het enthousiaste publiek bedankte na afloop het orkest en de organist met een daverend applaus, waarna de musici het populaire lied Tulpen uit Amsterdam inzetten. Het was alvast een voorproefje voor de herhaling van dit concert de dag erna in de Westerkerk te Amsterdam. Veel bezoekers zongen het lied uitbundig mee.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsors, die geldelijke steun hadden toegezegd:

  1. Het Prins Bernhard Cultuurfonds
  2. De gemeente Hengelo
  3. Lokaalfonds Hengelo – Fuldauerstichting
  4. P.W. Janssen’s Friesche Stichting