Stichting Orgelconcerten Hengelo

Op zaterdag 10 juni a.s. bezoeken wij – onder het motto Prachtige orgelklanken uit drie Hanzesteden – vier orgels in Hasselt, Zwolle en Hattem.

Een kleine toelichting bij de orgels.

De Ichtuskerk van Hasselt is in 1958 gebouwd. Er was lange tijd een elektronium in gebruik. In 2007 is begonnen met de bouw van een pijporgel in de stijl van rond 1800 door een groep enthousiaste vrijwilligers, daarbij ondersteund door de firma Reil. Onder leiding van Jan Holthuis is het mechanische sleepladen-orgel in 2009 opgeleverd. Het werd op 28 augustus 2009 in gebruik genomen.

Het Schnitgerorgel in de Grote of St. Michaelskerk (nu: Academiehuis De Grote Kerk) in Zwolle is een van de grootste en beroemdste orgels van Nederland. Het majestueuze barok-orgel met 4 klavieren, 63 registers en meer dan 4.400 pijpen is in de jaren 1719 tot 1721 gebouwd. Het orgel wordt momenteel in drie fasen gerestaureerd. De eerste fase van de restauratie is onlangs gereedgekomen, waardoor het orgel nu weer in volle glorie staat te schitteren in de kerk.

In de Grote of Andreaskerk in Hattem staan twee heel diverse orgels:

 1. Het oudste instrument is gemaakt in het midden van de 16e eeuw waarna, het in de 17e eeuw is gewijzigd en uitgebreid. Het orgel is gebouwd door Jan Slegel en staat in de middentoonstemming.
 2. Het tweede orgel is van Flentrop en is gebouwd in een historische en fraaie orgelkas van François-Bernard Loret uit 1855, oorspronkelijk gebruikt voor een orgel in een kerk te Waterloo. In 1974 werd de kas overgeplaatst naar Hattem en door Flentrop van een binnenwerk met pijpen voorzien.

Het programma voor deze dag:

 • 09.00 uur: vertrek bus Hengelo – opstap Schouwburg;
 • 09.15 uur: opstap grote parkeerterrein Thales – ingang Robijnstraat;
 • 10.30 uur: aankomst Hasselt, bezoek Ichtuskerk, ontvangst met thee of koffie, uitleg bouwer Jan Holthuis met klankvoorbeelden en een kort concert or Evan Bogerd;
 • 12.30 uur: aankomst Zwolle, mogelijkheid om een marktconcert op het Schnitgerorgel van de Grote of Michaelskerk bij te wonen; lunch gebruiken op eigen gelegenheid in de binnenstad van Zwolle;
 • 15.00 uur: aankomst Hattem, bezoek aan Grote of Andreaskerk met twee orgels, uitleg van beide orgels en een concert door organist Harm Jansen;
 • 18.00 uur: terug in Hengelo.

U kunt zich opgeven voor deze orgeltocht – zolang er nog plaatsen zijn – bij Cas van Kamperdijk op een van de volgende manieren:

 1. per mail: chvankamperdijk@hotmail.com
 2. per telefoon: 074-2919990
 3. per brief naar C. van Kamperdijk, Hengelose Esstraat 61, 7556 EB Hengelo.

De kosten voor deze orgelreis bedragen € 30,00 per persoon. Na aanmelding krijgt u dan ook een verzoek tot betaling.

Wij hopen dat u net zo enthousiast bent als wij over deze geplande orgeltocht en zien uit naar een luisterrijke, leerzame en gezellige dag op 10 juni.

De werkgroep orgelreizen:

Alice Rusch, Martin den Otter, Herman Lok en Cas van Kamperdijk.