Stichting Orgelconcerten Hengelo

Naast het hoofddoel van de Stichting Orgelconcerten Hengelo – het jaarlijks houden van orgelconcerten in de Kristalkerk en de Lambertusbasiliek – organiseert de stichting ook orgelreizen voor (met name) haar donateurs. In het begin waren dit ééndaagse donateursreizen op de zaterdag naar bijvoorbeeld Kampen en Amersfoort in Nederland  en Billerbeck en Lingen in Duitsland. In 2016 – ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stichting – werd er voor de eerste keer een meerdaagse orgelreis georganiseerd: een zesdaagse Bach-reis naar Eisenach, Arnstadt, Leipzig en Halle. Ook in de volgende drie jaren konden meerdaagse orgelreizen worden gehouden. In 2017 een vijfdaagse reis naar Celle, Hamburg, Lübeck en Worpswede. In 2018 gevolgd door een tweedaagse orgelreis naar Groningen, Godlinze, Appingedam en Bolsward. En in 2019 een zevendaagse muziekreis naar Passau, Linz, en Salzburg.

Bij al deze een- en meerdaagse orgelreizen willen wij graag de initiatiefnemer en grote animator van deze reizen noemen: Gerrit Kommers. Gerrit werd bij deze reizen op kundige wijze bijgestaan door de gebroeders Lok: Jan in zijn rol als buschauffeur en Herman als reisleider.

Het was de bedoeling om in september 2020 een driedaagse muziekreis te organiseren naar Zuid-Limburg (Roermond, Meerssen, Maastricht en Tongeren). Alle nodige kontakten werden gelegd, afspraken gemaakt met de busonderneming, met de te bezoeken kerken en met enkele organisten. Zelfs het hotel in Maastricht was al besproken…………toen corona roet in deze plannen gooide. Alle afspraken moesten hals-over-kop afgezegd worden. Het corona-virus was ook in 2021 er de oorzaak van dat er geen orgelreizen konden plaatsvinden.

Begin 2022 werd het plan opgevat om de (al eerder geplande) driedaagse orgelreis naar Zuid-Limburg nu komende september te houden. Dit keer was corona niet de spelbreker, maar een ernstige ziekte van onze kontaktpersoon/reisleider uit Meerssen, waardoor wij opnieuw moesten besluiten om de reis naar Zuid-Limburg niet door te laten gaan. Zelfs een eendaagse orgelreis in september durven wij dit jaar niet te organiseren, gelet op de sombere berichten over een mogelijke opleving van het corona-virus na de zomervakantie. Dus ook in dit jaar 2022 spijtig genoeg geen orgelreis.

Toch laat de werkgroep orgelreizen de moed niet zakken. Wij onderzoeken momenteel een drie-of vierdaagse orgelreis, te houden in april/mei 2023 naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de Achterhoek  (Doesburg, Aalten, Zelhem). In oktober/november hopen wij u hierover verder  te kunnen informeren.

Werkgroep orgelreizen: Liesbeth de Jong, Alice Rusch, Herman Lok en Cas van Kamperdijk.