Stichting Orgelconcerten Hengelo

De krant van gisteren gaf het aan: alle registers open tegen de oorlog in Oekraïne. Wij sluiten ons bij dit initiatief graag aan. Wat gaat er gebeuren?

Zeven regionale organisten gaan in een lange presentatie het orgel laten spreken ten gunste van  Oekraïne. De namen van deze organisten luiden: Jorrit Woudt, Dick Sanderman, onze Louis ten Vregelaar, Jan Willem Docter, Hans Stege, Ymte Westra en Gijs van Schoonhoven.

Wij behoeven denkelijk niet te verwijzen naar berichten over en beelden van de ellendige toestanden in Oekraïne, nu Poetin daar drie weken geleden een ware oorlog, zijn eigen oorlog, heeft ontketend. De schuldvraag rond deze misdaden wordt een zaak van latere rechtspraak inzake oorlogsmisdaden. Nu is er de behoefte om de stem te verheffen tegen het geweld, tegen de verwoestingen, tegen het doden en verwonden van onschuldigen. Van andere aard is de behoefte om allerlei diensten en goederen beschikbaar te krijgen voor de Oekraïners. Daarvoor wordt gelukkig veel in ons land  georganiseerd.

Een muzikale manifestatie als deze onderstreept het protest tegen het Russische geweld. Er spreekt de hoop uit, dat er betere tijden komen voor uitwisseling en harmonie in muziek en andere cultuurvormen. De toekomst moet vrede brengen.

Zaterdag 12 maart, van 10.00 tot 16.00 uur  bespelen deze zeven organisten het Van Damorgel in  de Grote Kerk in Enschede. Zij treden belangeloos op, maar zij rekenen natuurlijk op grote bijdragen voor Oekraïne. Er wordt gecollecteerd en er is tussen de optredens van elk ongeveer een half uur gelegenheid om de speeltafel te bewonderen en in discussie te gaan met de muzikanten.

Wij bevelen vol overtuiging deze manifestatie in uw aandacht aan. Onze donateurs leggen grote muzikale belangstelling aan de dag, maar zetten zich zeker ook in tegen oorlog en voor vrede. Deze marathon in Enschede combineert deze twee motieven.

HET BESTUUR VAN DE STICHTING ORGELCONCERTEN HENGELO.