Stichting Orgelconcerten Hengelo

Met optimisme over de beteugeling van de gevolgen van het coronavirus leggen wij ons programma van concerten in 2021 aan u voor. Het is geen gemakkelijke start van ons nieuwe concertenjaar. Thans hebben wij te maken met een avondklok en bijna geheel gesloten winkels en horeca. De vaccinatie van de bevolking vordert wel, maar is nog lang niet voltooid. Pas met die vaccinatie hebben wij het moment van vergrote vrijheden van bijeenkomen voor concerten.

Elders op deze website staan alle voorgenomen concerten. Wij volgen in grote lijn de concerten, zoals wij die voor 2020 al op de rol hadden staan. U zult de namen van concertgevers wel herkennen. Maar aan sommige voornemens geven wij ook voorbehouden mee. Het beloop van corona-zaken tot ons eerste concert, dat is op zaterdag 1 mei, kunnen wij niet overzien, maar wij doen net alsof wij voor heel 2021 alle vrijheden en beperkingen kunnen schatten.

Traditioneel begint ons concertenjaar met een Bach-concert: dat wordt zaterdag 1 mei. Evan Bogerd, intussen organist van de Westerkerk in Amsterdam, zal dat concert verzorgen. Vanwege corona zal het een “on-line”-concert worden, dat u als een livestream kunt ontvangen. De uitzending van dat concert om 20.00 uur begint rond 19.45 uur. U ontvangt daarover nog een nader bericht.

Op Hemelvaartsdag, donderdag 13 mei, concerteert in de Kristalkerk Consensus Vocalis met werken van Bach. Organist Sander van der Houten voegt in dat concert improvisaties in. Bij dit concert, waarbij wij samenwerken met de Schouwburg Hengelo, heffen wij entree met een reductieprijs voor onze donateurs. Voorbehoud: wij overzien niet de dan geldende beperkingen en vrijheden voor de instrumentalisten en zangers. Het oordeel van de Schouwburg Hengelo zal bepalen of het concert van 13 mei doorgang kan vinden met publiek in de Kristalkerk. Ook over dat concert komen nog berichten.

Vanaf zaterdag  26 juni beginnen wij de zomerserie van concerten in de Lambertusbasiliek. In die serie treden aan: ons bestuurslid Maarten Wilmink (26 juni), Ruud Huijbregts, stadsorganist in Eindhoven (3 juli), Jetty Podt, organiste van de Stevenskerk in Nijmegen (10 juli), Rudolf Innig uit Bielefeld, die al tweemaal eerder bij ons optrad (17 juli), dan onze stadgenoot en oud-bestuurslid Gerrit Kommers (24 juli),  Aart Bergwerff, organist van de Grote-of O.L.V.-Kerk te Breda op zaterdag 31 juli en tot slot Laurens de Man uit Utrecht op zaterdag 7 augustus. Alle concerten in de zomerserie beginnen als te doen gebruikelijk om 15.00 uur.

Wij denken voorts extra luister te geven aan de Nationale Orgeldag met het optreden van ons bestuurslid Louis ten Vregelaar aan het orgel samen met het Sweelinck Koperkwintet. Dat wordt een spectaculair concert op zaterdag 11 september.

Voor de zomerserie vanaf zaterdag 26 juni hopen wij geen corona-beperkingen meer te ondervinden bij de concerten. Wij gaan dus uit van een vrije ontvangst in de Lambertusbasiliek, vooral dankzij de vorderingen met de vaccinaties. Onduidelijkheid over de vorderingen met vaccinaties zorgt voor onzekerheid over twee eerdere concerten, namelijk die van 1 en 13 mei in de Kristalkerk.

Wij wensen u en ons allen een muzikaal en vooral ook gezond 2021 toe. Wij hopen u op onze concerten te mogen verwelkomen.

Voor het bestuur, Hans van Dam, voorzitter.