Stichting Orgelconcerten Hengelo

Verslag Bachreis Noord-Duitsland 2017

Van 8 t/m 12 juni maakte de Stichting een Bachreis naar Noord-Duitsland, de plaatsen die werden bezocht waren Celle, Hamburg, Lübeck, Worpswede en Lüneburg. Componisten die centraal stonden waren: Bach, Buxtehude, Böhm en Telemann. Deze reis was een vervolg van de reis die vorig jaar werd gemaakt naar Eisenach en Leipzig, dit als onderdeel van de festiviteiten rondom het jubileum vijfentwintig jaar orgelconcerten te Hengelo.

Op de heenreis was de eerste pleisterplaats Celle, een ieder kon op eigen gelegenheid de stad verkennen, indrukwekkend waren de vele vakwerkhuizen en het fraaie slot. Daarna vertrokken we naar het rustig gelegen overnachtingshotel in Hamburg Rosengarten. Na het diner hield Gerrit Kommers een “college” over zinvolle muzikale verschijnselen zoals Noord Duitse orgelbouw, dissonanten en tekstuitbeelding in de muziek.

Op vrijdag 9 juni stond in de ochtend een excursie gepland naar de beroemde pianofabriek van Steinway. Dit was een zeer leerzame ervaring en we kwamen onder de indruk van het vakmanschap en de toewijding van de pianobouwers Na afloop werden we in de kantine getrakteerd op lekkere versnaperingen en Alice bood als dank een Twents gevelteken aan. Ook hier kon iedereen daarna de stad verkennen waarna om 17 uur een concert werd bijgewoond op het beroemde Schnitgerorgel van de Jakobikirche. Organiste Kerstin Wolf vertelde e.e.a. over het orgel en de kerk en liet daarna het orgel in al zijn facetten horen. Daarna was er gelegenheid om op het Schnitgerorgel te spelen.

Zaterdag 10 juni stond Lübeck centraal. Vanuit de bus doemde de machtige Marienkirche op, de kerk waar Buxtehude organist was. Om 12 uur was er een meditatief moment waarna we een uitgebreide rondleiding door het indrukwekkende gebouw kregen. De middag was vrij te besteden, om 17 uur woonden we een orgelvesper bij in de Jakobikirche.

Zondag 11 juni bezochten we een kerkdienst in de Petrikirche, een optreden van het Bachkoor ging helaas niet door. Wel konden we genieten van de predikant die met zijn gestijfde kraag zo uit een schilderij had kunnen stappen.

Maandag 12 juni werd de terugreis aanvaard, deze ging via Lüneburg, de stad waar Bach in zijn jeugd vertoefde en ook  Georg Böhm werkzaam was in de Johanniskirche.  Een ieder kon de fraaie stad verkennen om daarna het afscheidsconcert bij te wonen dat gegeven werd door Gerrit Kommers op het fraaie orgel in de Johanniskirche.
Via een technisch hoogstandje, het Schiffhebewerk Scharnebeck, begaven we ons daarna op weg naar het afscheidsdiner bij Frans op de Bult.

Terugkijkend: een leerzame en inspirerende reis.
Gerrit Kommers