Stichting Orgelconcerten Hengelo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Nationale Orgeldag – Orgel en orkest

9 september 2023 Tijd: 15:00 - 16:15

Vrije bijdrage

Een bijzondere samenwerking tussen Amsterdam en Hengelo. Op 9 september 2023 strijkt een speciaal voor dit project samengesteld orkest uit Amsterdam neer in Hengelo. Het orkest bestaat uit een groep van jonge afgestudeerde musici met een aantal in Hengelo opgegroeide orkestleden.
Een prachtig programma waarin orkest en orgel de uitvoering verzorgen. Passend bij 9 september: Nationale Orgeldag en Open Monumentendag.

Programma:

 1. Hunnenschlacht, een symfonisch gedicht – Franz Liszt (1811 – 1886)
  ­
 2. Elsa’s Zug zu Münster. Uit: de opera ‘Lohengrin’ – Richard Wagner (1813-1883)
  Arr. Sebastiaan Haverkate
  ­
 3. Tweede Orgelsymfonie – Alexandre Guilmant (1837 – 1911)

Uitvoerenden:

 • Het Oost West Orkest
 • David de Goede (dirigent)
 • Maarten Wilmink (organist)

Het is al jarenlang een onmiskenbaar gegeven: in veel orkesten in de Randstad zit een opvallend groot aantal Tukkers. Ze delen dezelfde achtergrond: opgegroeid in Twente, lid geworden van het Twents Jeugd Symfonie Orkest en vervolgens tijdens de studie uitgewaaierd over Nederland. Er bleef echter altijd onderling contact bestaan. Ook bleef die ene wens overeind: nog een keer samenspelen in Twente. Het Oost West Orkest mag het resultaat heten van die wens: een hagelnieuw orkest, voorzien van een Twents motorblok, aangevuld met de beste en leukste musici uit de rest van Nederland. Zo kunnen ook zij ervaren wat wij zelf allang weten: al het moois komt uit Twente! Bijzonder aan Het Oost West Orkest is voorts, dat dit projectorkest is samengesteld voor het geven van twee concerten: op 9 september in de Lambertusbasiliek in Hengelo en op 10 september in de Westerkerk in Amsterdam. Het orkest bestaat uit 65 jeugdige en enthousiaste muzikanten, nog studerend of juist afgestudeerd, afkomstig uit Twente en Amsterdam.

David de Goede (1996) speelt sinds enkele jaren een opkomende rol in het landschap der symfonieorkesten. Hij begon met directielessen bij Konradin Herzog en studeerde vervolgens bij Ed Spanjaard, Karel Deseure, Antony Hermus en Lucas Vis. De afgelopen jaren werkte David als assistent voor UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck en was hij dirigent van het Haganum Jeugdorkest, VU-Kamerorkest en recent het Leidse Muziekgezelschap ‘Sempre Crescendo’, alwaar hij inmiddels een vaste aanstelling heeft. Eerder organiseerde hij onder de noemer ‘De Goede Orkest’ muziekprojecten op bijzondere locaties, zoals RADION Amsterdam, de creatieve broedplaats Cometa en galerie HERO.

Maarten Wilmink (2001)geldt als een van de toptalenten in de Nederlandse orgelwereld. Hij begon in 2014 met orgelles bij Louis ten Vregelaar en werd in 2019 toegelaten op het conservatorium in Rotterdam bij Ben van Oosten. Hier studeerde hij in juni jl. af met een tien. Zijn huidige lerares in Rotterdam is de Slowaakse Zuzana Ferenčiková. Maarten won onder meer het SGO-concours, het Quintus-Concours te Kampen, onlangs het Rino-Benedet Concours in Italië. Hij heeft een nationale en internationale concertagenda die hem door heel Europa voert. Maarten is trouw aan zijn roots: hij is wekelijks te horen in zijn geboorteplaats Borne, waar hij vaste dirigent-organist is.

Gegevens

Datum:
9 september 2023
Tijd:
15:00 - 16:15
Kosten:
Vrije bijdrage

Organisator

Stichting Orgelconcerten Hengelo

Locatie

St. Lambertusbasiliek
Enschedesestraat 1
Hengelo, Overijssel 7551 EE Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
074 243 5514
Bekijk de site van Locatie