Vervolg project “Orgelpiepen”.


Geplaatst op zondag 24 juni 2018 « Terug naar overzicht

Op maandagmorgen 4 juni en op vrijdagmorgen 8 juni 2018 heeft gastdocente Susanne van den Beukel twee introductielessen gegeven over het orgel aan leerlingen van twee verschillende groepen  6 van de Plechelmusschool. Als intro werd gestart met een filmpje van orgel-spelende jonge kinderen. Daarna werd aan de hand van schilderijen in het kort de geschiedenis van het orgel getoond met de bijbehorende orgelarchitectuur (orgelkast, ouderwetse en moderne orgels). Vervolgens werd uitvoerig de orgelbouw behandeld: de werkwijze van de blaasbalg, klavier, windlade, het mechaniek,(mechanisch, pneumatisch, elektrisch) en de opbouw van verschillende registers. Als afsluiting werden de kinderen opgesteld als register (iedereen een pijp) en werd samen een eenvoudig kinderliedje gespeeld met gereed gemaakt bladmuziek (kleurcodering).

Op woensdagmorgen 13 juni en op vrijdagmorgen 15 juni 2018 hebben de twee groepen een excursie gemaakt naar de Lambertusbasiliek. Het eerste deel was een rondleiding door de kerk o.l.v. Paul Bonenkamp. Aan bod kwamen ondermeer de bouw , geschiedenis en de functie van de kerk, de glas-in-lood ramen met bijbelverhalen en het altaar. In het tweede deel van deze excursie liet Gerrit Kommers zien hoe een organist het orgel bespeelt (handen en voeten, hoeveelheid manuale en hoeveelheid registerknoppen). Ook legde Gerrit op aanschouwelijke wijze de werking van het orgel uit Tijdens de eerste excursie zong de groep hun favoriete schoollied, waarbij leerling Evander Eijssink het orgel bespeelde. Een prachtig moment.

Als orgelstichting kijken wij terug op een zeer geslaagde uitvoering van dit project “Orgelpiepen”. Op grond van de resultaten van dit project gaat muziekschool Oyfo bekijken of dit orgelproject het komende schooljaar (in de periode januari – juni 2019) aan alle basisscholen in Hengelo kan worden aangeboden