Verslag muziekreis 2019


Geplaatst op donderdag 10 oktober 2019 « Terug naar overzicht

 

Verslag van de muziekreis in 2019 naar Passau en Salzburg

 

Dag 1 woensdag 18 september

Zoals verwacht arriveerde de bus precies op tijd bij de Schouwburg in Hengelo om alvast een aantal deelnemers op te halen en naar Frans op den Bult te brengen. Daar waren de overige reizigers al en stond een kop koffie met gebak op ons te wachten. De koffers werden ingeladen, de mensen zochten geschikte plaatsen en we vertrokken naar ons eerste overnachtingsadres.

1 Vele malen verzamelen en instappen

Geiselwind heeft een mooie oude kerk uit de tijd van Karel de Grote. Daar vonden we een verklaring voor de naam van de plaats. Aanvankelijk Giselwinden naar Theodrata Gisela, dochter van Karel en later abdes van Schwarzach en Wenden en omgeving. In de 15e eeuw werd de i als ei geschreven en Wenden werd winden = Geiselwind.

Dag 2 donderdag 19 september

We vertrokken op tijd om vroeg in Passau te komen, zodat we daar de omgeving van de Dom konden verkennen.

2 Dom van Passau

We moesten wel weer vroeg naar het hotel voor het diner om op tijd te zijn voor het orgelconcert. In Passau staat het grootste orgel ter wereld met 233 registers en 17.974 pijpen, verdeeld over in totaal 5 orgels. Tussen 1924-1928 ontstond dit majestueuze orgel, gebouwd door Steinmeyer, vernieuwd in 1977-1980 door de Passauer firma Eisenbarth. De vaste organist Ludwig Ruckdeschel bracht een gevarieerd programma met werken van Bach, Piechler en Reger, en een vrije improvisatie over Psalm 130. Nog even napraten in een cafeetje en vlak voor de sluitingstijd van 22.00 uur gingen we naar ons hotel.

Dag 3 vrijdag 20 september

Ons programma stond in het teken van Bruckner. Eerst een bezoek aan zijn geboortehuis in Ansfelden. Daarna vertrokken we voor de lunch naar het Stift St. Florian. Halverwege de lunch ontdekten enkelen dat er een rondleiding mogelijk was, waar ze gebruik van maakten. Na de rondleiding, waarbij we o.a. een prachtige bibliotheek en het graf van Bruckner bezochten, werd er nog een kort orgelconcert gegeven door Andreas Etlinger op het Brucknerorgel, met werk van Franz Schmidt, Bruckner, Elgar en Bach, en een vrije improvisatie.

3 Het Brucknerorgel in het Stift St. Florian

Toen werd het ook tijd om naar St. Gilgen aan de Wolfgangsee (geboorteplaats van de moeder van Mozart) te gaan waar we 3 dagen zouden verblijven.

Dag 4 zaterdag 21 september

’s Morgens werden we in Salzburg afgezet, waar we gezamenlijk het geboortehuis van Mozart bezochten met daarna vrije tijd om de stad te verkennen. Om 2 uur vertrokken we weer naar St. Gilgen, waar de meesten met de boot naar Sankt Wolfgang vertrokken. De anderen gingen daar met de bus naar toe.

4 St. Wolfgang Kirche Kroning van Maria, onderdeel van het Pacher altaar

In het bijzondere kerkje hield Azarja Fransen, een van onze deelnemers, een korte lezing over het bijzondere altaar. Onze eigen organist Gerrit Kommers had tijd nodig om het orgel te verkennen en de registraties uit te zoeken etc., maar om kwart over vijf begon zijn concert met werken van Händel, Kommers, Mozart en Bach. Terug naar “huis” voor het diner, praten en slapen.

Dag 5 zondag 22 september

Vandaag was het vroeg opstaan, want om half negen vertrok de bus al richting Salzburg om op tijd in de Mis te zijn. Het was Rupertikirtag, genoemd naar Rupert, bisschop en stichter van Salzburg (7e eeuw-718/20).

5 Rupertitag in Salzburg

We zagen vele “Trachtengruppen” mannen en vrouwen in traditionele kleding. En net als in Hengelo, was het hier kermis rondom de Dom. Gelukkig hadden we geen last van geluidsoverlast tijdens de mis. Uitgevoerd werd de Missa “Sciolto havean dall’alte sponde” van G. Carissimi, prachtig gezongen door de Jugendkantorei am Dom. We konden ons daarna weer vrij bewegen door Salzburg en met het dubbelkaartje van het geboortehuis konden we ook het woonhuis bezichtigen. Door een misverstand aan de kassa kostte het wat moeite om binnen te komen, maar we konden daar een mooie tentoonstelling bezichtigen met vader Johann Georg Leopold Mozart (1719-1787) in de hoofdrol. Om 14.00 uur moesten we weer bij de bus zijn, want er volgde nog een excursie naar Maria Plain. Een klooster hoog boven op de berg. Om plus minus 16.00 uur vertrokken we weer naar St. Gilgen. Voor diner en koffer pakken.

Dag 6 maandag 23 september

Om de reis af te sluiten vertrokken we op normale tijd (9.00 uur) naar Oberndorf bij Salzburg. Daar kregen we van alles te horen over de zoutwinning en het vervoer daarvan over de grensrivier de Salzach waaraan dit dorp ligt. Maar voor ons het belangrijkste: we hoorden hoe hier het meest beroemde, over de hele wereld bekende kerstlied “Stille, Nacht, heilige Nacht” is ontstaan en werd verspreid.

6 Stille-Nacht Kapelle in Oberndorf

We vertrokken weer voor een late lunch om in Schlüsselfeld ons laatste hotel te vinden. Ook weer zo’n beeldschoon klein Duits stadje. We sliepen in de dependance, maar voor diner en ontbijt moesten we naar Gasthof zum Storch.

Dag 7 dinsdag 24 september

De bus reed weg, stopte voor koffie en/of lunch en ging door naar Frans op den Bult. Daar kregen we ons afscheidsdiner. Een aantal mensen werd weer naar de Schouwburg gebracht en dat was dat.

7 Een aantal deelnemers aan deze reis

De chauffeurs van de bus waren top. Hoe Jan bijv. een bus van naar onze schatting 2.76 m  breed door een straatje van 2.74 manoeuvreerde was bijzonder.

Het eten was over het algemeen eenvoudig maar smakelijk behalve in het tweede hotel, waar men vergeten was de maaltijd op tijd te verwarmen. Dit hotel was ook het minste van de vier. De reisleiding, het gezelschap kortom de hele reis was  iedereen naar het zin. We kijken terug op een fantastische reis.

 

Alice Rusch en Ewa Kwiatkowska